Canadees onderzoek: Geen effect van windmolens op woningwaarde

AMSTERDAM – Windmolens hebben geen effect op de waarde van huizen en boerderijen dichtbij de windmolens.

Windmolens in Zuid-Holland op de Maasvlakte vlakbij Rotterdam
C: F.Eveleens

Dit stellen onderzoekers van de Canadese universiteit in Guelph en het Canadese ministerie van gezondheid.

Ze analyseerden meer dan 7.000 verkopen van woningen en boerderijen van 2002 tot 2010 in de regio rond Toronto.

Hier zijn sinds 2005 133 windmolens gebouwd. In die tijd werden er 1.000 woningen en boerderijen meerdere keren verkocht.

De wetenschappers gebruiken een methode die ook veel gebruikt wordt in studies naar vastgoed. 6 modellen werden gemaakt om het potentiële effect van windturbines op de woningwaarde te meten.

Negatieve correlatie verwacht

Hoewel de onderzoekers hadden verwachten een negatieve correlatie te vinden op vooral woningen, bleek er geen statistisch significant resultaat.

“Dit kan misschien de controverse die bestaat in Ontario over de impact van windmolens op vastgoedwaardes oplossen”, aldus onderzoeker Richard Vyn. Hij zegt ook gemotiveerd te zijn door claims van omwonenden dat de huizenprijzen mogelijk zouden dalen.

In Nederland vonden wetenschappers onlangs wel een statistisch significant effect van windmolens op huizenprijs. Afhankelijk van de afstand zou een windmolens de woningwaarde gemiddeld met 1,4 tot 2,3 procent verlagen, zo schreven onderzoekers van het Tinbergen Instituut in een uitvoerig rapport.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!