Chinese batterij kan binnen 2 minuten tot 70 procent worden opgeladen

AMSTERDAM – Onderzoekers van de Chinese technische universiteit in Nanyang hebben een  batterij ontwikkeld die in 2 minuten tot 70 procent kan worden opgeladen.

Batterij,
©: Nanyang University

Verwacht wordt dat de doorbraak grote gevolgen gaat hebben voor veel verschillende industrieën, maar vooral voor elektrisch rijden.

Snelladers van bijvoorbeeld Tesla kunnen nu binnen 40 minuten al een accu van een Model S tot 80 procent opladen.

De doorbraak werd mogelijk gemaakt doordat de grafiet dat traditioneel gebruikt wordt in een batterij werd vervangen door een gelmateriaal van titanium dioxide. Nu wordt het al gebruikt in zonnebrandcrème.

Kleine nanotubes

De onderzoekers wisten het materiaal om te zetten in kleine nanotubes die duizend keer kleiner zijn dan een mensenhaar. Hierdoor wordt het opladen van een batterij versneld.

Rachid Yazami, die hiervoor had geholpen grafiet toe te passen in accu’s, verklaarde dat dit de volgende grote stap zal worden in energieopslag.

“Als de kosten van lithium-ionbatterijen fors wordt verlaagd en de prestaties worden verbeterd sinds Sony de technologie commercialiseerde in 1991, dan zal de markt snel groeien naar nieuwe toepassingen in elektrische mobiliteit en energieopslag”, aldus Yazami.

Lees hier meer over de uitvinding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!