Coating van Nederlandse makelij verhoogt opbrengst zonnepanelen

UTRECHT – Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft samen met machinebouwer Tempress Systems een speciale coating ontwikkeld die het rendement van zonnecellen verhoogt

“Met deze nieuwe vinding wordt de grootste verliespost van de moderne zonnecellen opgeheven”, legt Bart Geerligs, senior onderzoeker bij ECN, uit.

“Ook is het niet nodig om voor deze verbetering een scala van nieuwe productiemachines te introduceren. Met deze technologie worden de rendementsbeperkingen van de bestaande zonneceltechnologie opgerekt. Er is nu in korte tijd al een rendement bereikt van 20.7 procent en we zien mogelijkheden om snel voortgang te blijven boeken in de richting van de 25 procent.”

Industriële schaal

De coating van ECN en Tempress bestaat uit een polysilicium laagje tussen de silicium wafer en de metalen contacten. Het zeer dunne laagje zorgt dat de stroom goed geleid wordt, en spanningsverliezen voorkomen worden.

De techniek is al eerder en succesvol toegepast in de micro-elektronica en op zonnecellen in het laboratorium, maar is door deze Nederlandse partijen nu voor het eerst toegepast op industriële schaal machines en zonnecellen.

Opschalen

De techniek is al te gebruiken in productiemachines, de specialiteit van Tempress. “Het opschalen van een laboratorium schaal proces naar industriële apparatuur is vaak de grootste drempel voor het succesvol implementeren van een nieuwe veelbelovende techniek”, zegt Martijn Lenes, development engineer bij Tempress.

“Tempress heeft daarom op een prototype machine eerst gekeken of de benodigde lagen wel op een voldoende grote schaal tegelijkertijd te produceren zijn. Toen dat eenmaal aangetoond was hebben we met ECN onderzocht hoe we deze lagen in een industrieel  productieproces konden integreren.”

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!