Combinatie luchtvervuiling en klimaatverandering extra schadelijk voor voedselproductie

AMSTERDAM – De combinatie van luchtvervuiling en klimaatverandering zorgt voor een extra schadelijk effect op de wereldwijde voedselproductie.

Landbouw
©: www.volganet.ru

Dit schrijven onderzoekers van de Amerikaanse universiteit MIT.

Er zijn genoeg studies verschenen over de gevolgen van klimaatverandering voor de productie van voedsel, maar de interactie van een toenemende temperatuur met luchtvervuiling is nog grotendeels onbekend.

De onderzoekers richtten zich op 4 belangrijke voedselcategorieën, namelijk rijst, soyja, tarwe en mais. Meer dan de helft van alle calorieën die wereldwijd worden geconsumeerd, bestaan hieruit.

Toenemende luchtvervuiling

Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de schade aan de productie van soja in 2050 te wijten zal zijn aan toenemende luchtvervuiling.

In het meest pessimistische scenario qua luchtkwaliteit zou de ondervoeding in ontwikkelingslanden toenemen van 18 naar 27 procent in 2050. In het meest optimistische scenario neemt het niveau nog steeds toe, maar met de helft van het percentage in het pessimistische scenario.

Voedselproductie op peil houden

Het instellen van beleid om luchtvervuiling tegen te gaan zou een belangrijke manier zijn om de voedselproductie op peil te houden, volgens de wetenschappers.

“Een belangrijke vinding is dat beleid om luchtvervuiling te voorkomen de opbrengst van landbouw kan verbeteren en voor een deel de negatieve impact van klimaatverandering teniet kan doen”, aldus Denise Mauzerall, professor in milieutechniek.

In 1 scenario waar onder huidige omstandigheden een afname van 15 procent wordt voorspeld, zou deze afname dalen naar 9 procent als er meer regelgeving wordt ingesteld.

Lees hier meer over het onderzoek op de site van MIT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!