Concern uit Hengelo gaat voor Britse kust nieuw type windturbine testen

AMSTERDAM – Het Nederlandse concern 2-B Energy uit Hengelo heeft toestemming gekregen om in 2016 voor de Schotse kust een nieuw type windturbine te testen.

2-B ENergy
©: 2-B Energy

De windmolen wordt eerder nog op het land geplaatst en getest bij de Eemshaven in 2015 voordat de windmolen ook offshore wordt gebouwd bij een locatie in Schotland.  In 2018 moet de nieuwe turbine op schaal worden geproduceerd.

Om de prototype te bouwen heeft 2-B onder andere een toelage gekregen van de Schotse Investeringsbank en 3,4 miljoen euro van het Britse Departement voor Energie en Klimaatverandering.

40 procent goedkopere windstroom

De turbine, die door het bedrijf zelf is ontworpen, heeft onder andere maar 2 in plaats van 3 wieken. Hierdoor is het mogelijk dat helikopters op de turbine landen voor onderhoud. De opgewekte windstroom zou daarvoor 40 procent goedkoper kunnen.

De molen is 150 meter hoog en heeft een vermogen van 6 megawatt. Buiten het ontwerp wordt de turbine gemaakt van bestaanden onderdelen.

Eerder al hebben PPM Oost, de investeringsmaatschappij in het oosten van Nederland, het Franse Truffle Capital en Shell Technlogy Ventures geïnvesteerd in 2-B Energy.

2-B is opgericht in 2007 door ingenieurs, projectontwikkelaars en andere managers vanuit de offshore windsector.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!