Datacontainer op zonnepanelen en windmolen doet onderzoek in verre uithoeken

UTRECHT – Vanuit de behoefte om op afgelegen plekken onderzoek te doen hebben onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen een datacontainer gemaakt die zelfvoorzienend is.

Met 133 zonnepanelen en een 8 meter hoge windmolen brengt het systeem, Hipersense genaamd, rekenkracht en elektriciteit naar plekken die niet verbonden zijn met de wereld.

“Hipersense is ontstaan vanuit een trend in de astronomie”, vertelt Marc Klein Wolt, sterrenkundige aan de Radboud Universiteit.

“Eerder plaatsten we één grote telescoop op één locatie om onze metingen te doen. Maar dat kan veel beter, door netwerken van meerdere kleinere telescopen op verspreide locaties aan te leggen.”

Chili

De Nijmeegse onderzoekers doen zelf onderzoek in Chili. Met 15 telescopen proberen ze daar zwaartekrachtsgolven te meten.

“Twee jaar terug was ik met collega-sterrenkundige Paul Groot op zoek naar locaties om de BlackGEM-telescopen te bouwen in de Atacama-woestijn in Chili”, vertelt Klein Wolt.

“We kwamen uit in La Silla. Daar is wel infrastructuur aanwezig, maar de kosten waren hoog. Daarnaast staan er nieuwe projecten op de planning op bergtoppen zonder enige infrastructuur. Daarom wilden we onze eigen powerunit ontwikkelen en die op La Silla gaan testen.”

Lokale energienet

De 133 zonnepanelen van de Hipersense, die lokaal in stellages worden opgebouwd, hebben elk een vermogen van 260 watt. Verder heeft de container 55 accu’s van ieder 12V/ 200 Ah. De Hipersense is bedoeld voor ondersteuning van het onderzoek, maar kan ook aangesloten worden op het lokale energienet.

De Nijmeegse onderzoekers zien ook mogelijkheden voor noodziekenhuizen, militaire toepassingen en telecommunicatie bij grote evenementen.

De container werd onlangs gepresenteerd en staat nu op industriepark Kleefse Waard, waar de zonnepanelen en windmolens stroom produceren voor elektrische auto’s. Over ongeveer een jaar wordt de Hipersense verscheept naar Chili om 3 telescopen te ondersteunen.

Hipersense
©: Hipersense

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!