Deze gigantische muur zuigt Co2 uit de lucht

AMSTERDAM – Een Canadees bedrijf heeft een enorme muur ontworpen die gebruikt kan worden om Co2 direct uit de lucht te halen en om te zetten in brandstof.

Startup Carbon Engineering, dat gedeeltelijk door Bill Gates wordt gefinancierd, mikt op toepassing in regio’s waar geen bomen zijn die Co2 uit de lucht halen.  

De Co2 wordt in de enorme muur gezogen en via een chemische oplossing onttrokken aan de lucht. Lucht die aan de andere kant er weer uit komt, is ‘schoongemaakt’.

Het bevat dan nog een vijfde van de koolstof dioxide die er eerst in zat. Carbon Engineering werkt inmiddels al 5 jaar aan het ontwerp.

Co2-product

De Co2 die wordt onttrokken gaat in een puur Co2-product. Dit kan gebruikt worden voor verschillende soorten brandstof.

Vreemd genoeg heeft het apparaat zelf aardgas als brandstof. Voor elke ton Co2 die de zuiger onttrekken, wordt ook de helft van de eigen Co2-emissies gevangen en verwerkt.

Carbon Engineering wil binnenkort een commerciële locatie openen. Hier wordt dan naar verwachting jaarlijks 100.000 ton Co2 gevangen per jaar, een bescheiden hoeveelheid. Dit is de jaarlijkse Co2-uitstoot van 300.000 auto’s.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!