Deze huizen met zonnepanelen volgen de zon

UTRECHT – Het komt wel eens voor dat zonnepanelen op een platform worden geïnstalleerd om de zon te volgen en de productie te verhogen, maar in Portugal hebben ze datzelfde principe toegepast op hele huizen.

Casa em Movimento heet het project en de Portugese bedenkers hebben al een aantal prototypes gemaakt, zo meldt Inhabitat.

Op 2 manieren wordt de baan van de zon gevolgd. Ten eerste kan het huis de gehele dag 180 graden draaien. Ten tweede kan de hoek van de installatie zonnepanelen ook nog worden aangepast om de positie ten opzichte van de zon altijd te maximaliseren.

25.000 kilowattuur groene stroom

Dit draaien kost stroom, maar volgens de ontwikkelaars staat dit in het niet bij de elektriciteit die wordt opgewekt. Het draaien kost per dak ongever hetzelfde als 6 lampen van 60 watt die een uur lang aan staan.

Het huis zelf kan jaarlijks zo’n 25.000 kilowattuur groene stroom produceren, meer dan 5 keer dan wat een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt.

Casa em Movimento wil de huizen voorlopig nog voor een nogal hoge prijs van 6.387 euro per vierkante meter verkopen, maar het doel is om de kosten naar beneden te brengen. Op de lange termijn moeten de kosten dalen naar eenzelfde prijs per vierkante meter als conventionele gebouwen.

Casa Em movimento
©: Casa Em movimento

 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!