Deze schoenen produceren energie terwijl je loopt

UTRECHT – Het is de droom van iedereen die het milieu een warm hart toedraagt. Energie opwekken tijdens het doen van alledaagse dingen.

Onderzoekers van de universiteit van Wisconsin-Madison hebben een nieuwe methode ontwikkeld om de kinetische energie die vrijkomt bij het lopen op te vangen met behulp van schoenen. 

Het opwekken van stroom direct in de schoen is altijd moeilijk gebleken. Een bedrijf uit Groot-Brittannië gebruikt tegels waar mensen op lopen om energie op te wekken. Hoewel het eindresultaat ongeveer hetzelfde is, gaat het om een ander principe.

Één methode die de onderzoekers in Madison gebruiken is ‘electrowetting’. Hierbij wordt energie opgewekt als een geleidend vloeibaar materiaal in aanraking komt met een nanofilm die als coating op een oppervlakte is aangebracht.

‘Bubbler’

Om dit in een schoen toe te passen is een zogenaamde ‘bubbler’ ontwikkeld, dat bestaat uit 2 platen die gescheiden worden door een geleidend vloeibaar materiaal. Via kleine gaatjes komt er gas onder druk in de bubbler gedaan. Zo worden kleine bubbels gecreëerd die naar de bovenste plaat bewegen en de productie van elektriciteit faciliteren.

Lees ook: Tegels onder Nigeriaans voetbalveld wekken energie op

“Lopen wekt veel energie op”, zegt Tom Krupenkin, onderzoeker bij de universiteit. “Theoretische schattingen laten zien dat het tot 10 watt per schoen kan produceren en die energie wordt weggegooid als hitte.”

Commercialiseren

“Een totaal van 20 watt met lopen is niet iets kleins, vooral vergeleken met het energieverbruik van een meerderheid van de mobiele apparaten.”

De onderzoekers zijn nu actief bezig om de techniek verder te commercialiseren. Krupenkin heeft met zijn collega Ashley Taylor de startup InStep NanoPower opgericht en ze zijn nu op zoek naar investeringen voor verdere ontwikkeling.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!