Deze schoenen zijn 3D-geprint van gerecycled oceaanafval

UTRECHT – Adidas heeft samen met een milieuorganisatie schoenen van afval uit de oceaan gemaakt met een 3D-printer.

In de schoenen zijn plastic, gerecycled polyester en visnetten verwerkt die door actiegroep Parley for the Oceans zijn gevonden.

De tussenzool van de schoen bestaat uit de gerecyclede visnetten die zijn omgesmolten. Het bovenste deel van de schoen werd geweven met de vezels van ander afval.  

Drijvende vuilnisbelten

In de oceanen ligt volgens sommige schattingen al genoeg plastic om een oppervlakte te bedekken zo groot als de Verenigde Staten. In enorme drijvende vuilnisbelten in vooral de Stille Oceaan wordt dit vuilnis door de stroming opgehoopt.

Plastic is voor het grootste deel niet biologisch afbreekbaar. Plastic zakken doen er ongeveer 20 aar over om af te breken, maar bijvoorbeeld bij plastic flesjes duurt het 450 jaar.

Volgens Eric Liedtke, bestuurslid bij Adidas, moet het bedrijfsleven niet wachten tot overheden ze vertellen wat ze moeten doen. “De sector kan het zich niet langer veroorloven om te wachten op richting.”

Adidas_3D-printed-midsole_ocean-plastic_dezeen_936_3 Adidas-x-Parley_trainer_recycled-ocean-waste_dezeen_sq Adidas_3D-printed-midsole_ocean-plastic_dezeen_936_1

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!