Deze zonnecellen kun je sprayen op elk oppervlak

AMSTERDAM  – Onderzoekers hebben een spray-on verf gemaakt met zonnecellen die zo klein is dan ze nauwelijks zichtbaar zijn. Ze kunnen gesprayed worden op elk oppervlak zolang het in het zonlicht komt.

©:  University of Toronto
©: University of Toronto

De uitvinding is gedaan door wetenschappers van de Universiteit van Toronto.

Zij benadrukken aan de ene kant de flexibiliteit van de zonnecellen, maar ook het gebruik van goedkope materialen.

“We beginnen met iets zoals inkt, zodat het geplaatst kan worden met heel erg goedkope productiemethodes in tegenstelling tot traditionele zonnepanelen”, legt Illan Kramer uit.

“Het voordeel is vooral voor wanneer e grote oppervlakte wil bedekken, zoals oppervlaktes die interessant zijn om energieproblemen op te lossen, dan moet je denken aan het bedekken van een vierkante kilometer per keer, niet alleen maar 12 centimeter.”

Kosten

Het is niet de eerste keer dat er zonnecellen als een verf kunnen worden gesprayed. Eerder wisten Britse wetenschappers al een technologie te ontwikkelen waarmee zonnecellen op een oppervlakte kunnen worden gespoten.

Verschil met deze technologie zouden de kosten zijn. “We hebben besloten om een mini-model van een drukpers voor kranten te maken. We hebben geen dure zonnecelfabriek nodig, dus er zijn veel kleinere drempels als het gaat om infrastructuur.”

Lees meer over deze ontdekking 

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!