Dit flesje onttrekt water uit de lucht en vult zichzelf

UTRECHT – Water uit het niets laten verschijnen. Dit waterflesje lijkt het te kunnen doen. Handig voor bijvoorbeeld op de fiets, maar vooral kansrijk voor regio’s waar weinig drinkbaar water voorhanden is.

De Fontus heet het flesje en het is een ontwerp van de Oostenrijker Kristof Retezár. Het principe is niet heel uitzonderlijk.

Het flesje onttrekt vocht uit de lucht en condenseert het in drinkbaar water. Hetzelfde principe is aan het werk als je iets uit de koelkast haalt en in de keuken laat staan. Uiteindelijk zie je dat er vocht ontstaat aan de zijkanten.

rendering explicado

“Je hebt altijd een percentage vochtigheid in de lucht, onafhankelijk van waar je bent, zelfs in de woestijn”, aldus Retezár tegenover Live Science. “Dat betekent dat je in potentie altijd vocht uit de lucht kunt onttrekken.”

In de eerste ontwerpen is de Fontus uitgerust op een fiets, maar eigenlijk moet het flesje gebruikt worden in de gebieden met een watertekort. Ongeveer 1,2 miljard mensen wereldwijd hebben niet altijd toegang tot drinkbaar water.

Door dit flesje hoeft men minder te vertrouwen op complexe waterzuiveringssystemen die vaak duur zijn.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!