Drijvend platform produceert stroom uit wind, zon, golven en getijden

AMSTERDAM – Een Franse startup heeft een futuristisch platform ontwikkeld dat op zee elektriciteit kan opwekken uit bijna alle moderne vormen van groene energie.

De MLiner heet het platform dat is ontworpen door GEPS Techno. Onlangs zijn de initiatiefnemers een crowdfundingcampagne gestart om financiering ter waarde van 400.000 euro op te halen.

De Mliner heeft zonnepanelen, kleine windturbine en systemen om energie op te wekken uit de getijden en uit golven. In het midden van het platform zit een batterij om alle energie op te slaan.

Hoewel het platform inzet op 4 verschillende technologieën, komt alleen de technologie voor het opwekken van energie uit golven uit eigen koker. Jean-Luc Longeroche bedacht een systeem met 2 kamers met water er in en een turbine ertussen. Door het golven op zee verplaatst het water zich van de ene kamer naar de andere kamer waardoor de turbine wordt aangedreven. De andere onderdelen zoals de zonnepanelen en de windturbines van de MLiner worden aangekocht

Minder variabele stroom

Volgens Longeroche zorgt de combinatie van 4 verschillende energiebronnen ervoor dat de productie veel minder variabel is. “Wij innoveren door het combineren van deze energiebronnen op 1 compactie unit naast de bron van de energieconsumptie.”

De eerste Mliner wordt nu gebouwd en wordt binnen enkele weken gelanceerd. “Het helpt ons voor te bereiden op de volgende stap, de reden waarom we zoeken naar financiering: het ontwerpen en bouwen van een prototype van 1 megawatt”, aldus Longoroche. Qua crowdfunding wil het nog niet vlotten. De uitvinders hebben in 29 dagen bijna 9.000 euro opgehaald. Er zijn nog eens 31 dagen over om de resterende 391.000 euro op te halen.

g7dhtvjudg160zrmafyh

©: GEPS
©: GEPS
©: GEPS
©: GEPS

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!