Zwitserse studenten bereiden recordvlucht zonnevliegtuig over Amazone voor

UTRECHT – Studenten van de ETH in Zurich bereiden zich voor op een recordvlucht met een zonnevliegtuig over het Amazone regenwoud.

Het team rust hun zonnevliegtuig, genaamd de AtlantikSolar, uit voor de tocht van 400 kilometer. Het vliegtuig, dat onbemand is gaat daar 12 uur over doen. De test is vooral bedoeld om de grenzen op te zoeken van het vliegtuig.

Onlangs wisten de studenten al een klein record voor vliegtuigen onder 50 kilogram te breken. Het vliegtuig van de studenten vloog voor een periode van 81,5 uur onafgebroken.

Hoge energiedichtheid

“Het principe is erg simpel”, aldus Philipp Oettershagen, student aan de universiteit, tegenover persbureau Reuters. ”Je hebt batterijen met een ontzettend hoge energiedichtheid en zonnemodules. Het hele concept is dat de batterijen overdag worden opgeladen en dan energie leveren tijdens de nacht.”

De studenten willen uiteindelijk dat het vliegtuig gebruikt gaat worden voor verkenning en reddingsoperaties. Daarvoor moet de AtlantikSolar lager kunnen vliegen en de volgende uitdaging is dan ook dat het vliegtuig zelf de grond in 3d in kaart brengt zodat obstakels kunnen worden ontweken.

Afgelopen voorjaar en zomer probeerde de grote broer van de AtlantikSolar, het eveneens Zwitserse Solar Impulse 2, een rondvlucht om de wereld te maken. Door problemen met de overtocht over de Stille Ocean staat het vliegtuig nu in Hawaï. Volgend jaar wordt de reis voortgezet.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!