Duitsland zet meest geavanceerde experimentele kernfusiereactor aan

UTRECHT – In Duitsland hebben onderzoekers de tot nu toe meest geavanceerde experimentele kernfusiereactor Wendelstein 7-X aangezet.

Er wordt een kleine hoeveelheid waterstof geïnjecteerd in de reactor. Wetenschappers hopen dat de waterstof wordt omgezet in superheet plasma. De test is niet om al energie te produceren, maar om te kijken hoe de stoffen reageren. 

Bondskanselier Angela Merkel, die zelf afgestuurd is in natuurkunde, is aanwezig bij de test bij het Max Planck Instituut in Greifswald in het noordoosten van Duitsland.

Heilige graal

Kernfusie, waarmee bijvoorbeeld de zon van brandstof wordt voorzien, wordt gezien als een veelbelovende methode om veilig en schoon enorme hoeveelheden energie te produceren. Vaak wordt geschreven over de ‘heilige graal’ van energieopwekking.

Bij kernenergie komt bijvoorbeeld een relatief grote hoeveelheid radioactief afval vrij dat nog duizenden jaren gevaarlijk blijft. Het afvalmateriaal dat bij kernfusie vrijkomt is te verwaarlozen.

Wetenschappers werken er al meer dan 60 jaar aan, maar het blijft nog moeilijk om in de praktijk kernfusie te gebruiken. Er zijn wel steeds meer ontwikkelingen.

De reactor van het Max Planck Instituut werd eind vorig jaar opgeleverd nadat er 19 jaar aangebouwd is. Waarschijnlijk gaat het nog enkele decennia duren voordat er daadwerkelijk energie kan worden opgewekt met kernfusie.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!