ECN werkt samen aan elektriciteit uit gebruikt toiletpapier

Elektriciteit uit gebruikt toiletpapier? Bob van der Zwaan van ECN, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), publiceerde met collega’s de resultaten van de eerste techno-economische analyse van dit afvalhergebruikconcept in het tijdschrift Energy Technology.

Van der Zwaan voerde de analyse uit met UvA-collega Gadi Rothenberg en onderzoekers van de Universiteit Utrecht. Het projectteam stelt in de publicatie een proces in 2 stappen voor om gebruikt toiletpapier in elektriciteit om te zetten. Zij creëerden daarbij een directe route van ongewenst afval naar een nuttig product.

Gemiddeld produceren inwoners van West-Europese landen 10 tot 14 kilogram gebruikt toiletpapier per jaar. Dat hoopt zich op in filters van rioleringen en vormt een significant aandeel van het gemeentelijke afval. Ondernemers zijn er blij mee, omdat het vooralsnog één van de weinige grondstoffen met negatieve kosten is. Zo betalen afvalwaterzuiveringsinstallaties in Nederland rond 70 euro per ton om het toiletpapier kwijt te raken. Het is daarmee een uiterst aantrekkelijke grondstof, omdat mensen geld betalen om ervan verlost te worden.

Gebruikt toiletpapier is rijk aan koolstof en bevat 70 tot 80 gewichtsprocent cellulose op droge basis. Het is ‘echt afval’ en biedt een geweldige mogelijkheid om kringlopen te sluiten, grondstoffen efficiënter toe te passen en een volwaardige circulaire economie tot stand te brengen. Voor de onderzoekers is deze manier van elektriciteitswinning daarom ‘het ultieme afvalhergebruikconcept’. Alleen de regio Amsterdam genereert al zo’n 10.000 ton gebruikt toiletpapier per jaar, genoeg om 6.400 huishoudens van stroom te voorzien.

Het projectteam stelt vast dat het omzetten van gebruikt toiletpapier in elektriciteit toekomst heeft. Tot op heden is echter nog geen enkele Nederlandse onderneming of gemeente begonnen met het investeren in de verdere ontwikkeling. Het team probeert meer concrete interesse voor het concept te creëren.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!