ECN werkt samen in onderzoek naar verlagen kosten waterstof

UTRECHT – Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) gaat samen met het Nederlandse Hydron Energy werken aan het verlagen van de kosten om waterstof te produceren.

Specifiek gaan ze kijken naar welke invloed een variërend aanbod groene stroom heeft op de levensduur van een zogenaamde elektrolyzer, het apparaat waarmee elektriciteit wordt omgezet in waterstof.

Men weet al dat snelle wisselingen in de belasting de levensduur van de elektrolyzer verkort, maar de samenwerking moet specifieke antwoorden geven.

Nu worden nog kostbare katalysatoren, metalen en membranen gebruikt omdat minder dure onderdelen niet lang genoeg meegaan. Als de onderzoekers meer te weten komen over de factoren die deze levensduur beïnvloedt, komt men misschien een stap dichterbij het gebruik van goedkopere componenten.

Volgens Sander ten Hoopen, directeur bij Hydron Energy, biedt het project de mogelijkheid om de operationele eisen van de betaalbare en efficiënte waterelectrolysetechnologie voor de opkomende markt van duurzame waterstofproductie verder te ontwikkelen

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!