Ecorys: huiseigenaren 18.000 euro kwijt om van het gas te komen

Uit nieuw onderzoek door onderzoeksbureau Ecorys, uitgevoerd in opdracht van Milieudefensie, blijkt dat het huiseigenaren gemiddeld 18.000 euro kost om van het gas af te komen. Als het klimaatbeleid van het kabinet niet eerlijker wordt dan zou men volgens Milieudefensie daarom zomaar financieel in de problemen kunnen komen als men een koophuis heeft, en een lager of middeninkomen.

Het kost huiseigenaren gemiddeld dus 18.000 euro om van het gas af te komen. Subsidies dekken maar een kwart van de kosten, de rest moet men zelf betalen. En dan is volgens de onderzoek enkel nog maar de cv-ketel vervangen door duurzame warmte en het huis geïsoleerd. Zonnepanelen zitten daar nog niet bij. Zonder extra ondersteuning komen veel huiseigenaren in de problemen.

Subsidies zouden volgens Milieudefensie bijvoorbeeld eerlijker verdeeld kunnen worden. Die komen nu vooral terecht bij hogere inkomens. Er is ook méér geld nodig om gewone Nederlanders te ondersteunen. Dat kan het beste van grote, vervuilende bedrijven komen. Die betalen nu nog nauwelijks mee aan het klimaatbeleid, terwijl ze het meeste broeikasgas uitstoten.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!