Eendenkroos levert boerderij forse milieuwinst op

UTRECHT – Een 22 procent lagere CO2-voetafdruk, 80 procent minder methaanvorming en 50 procent minder ammoniakvorming. Met het gebruik van eendenkroos heeft deze boerderij forse milieuwinst weten te behalen.

Met hulp van netwerkorganisatie Innovatie Agro & Natuur wist kalverenhouder Evert Kroes zijn boerderij in het Gelderse Uddel om te bouwen tot een kringloopboerderij.

Kroes kampte altijd met een mestoverschot van zijn 3.600 kalveren. “Jarenlang was afvoeren met vrachtwagens de enige oplossing.” Zo’n 8 jaar geleden begonnen ze met een plan om dit op te lossen.

Biogas

Sinds 2013 wordt met de droge mest in een monovergister biogas opgewekt. Met vochtige, dagverse mest en andere restproducten (CO2, water, en warmte) teelt Kroes eendenkroos.

Door de kalveren hiermee te voeren, bespaart het bedrijf op import van soja als krachtvoer voor de kalveren. Onlangs werd het eerste onderzoek naar de boerderij afgerond.

Kosten

De teelt van kroos blijkt een duurzame keuze: het kan tot wel 5 maal meer fosfaat en 10 maal meer stikstof per hectare opnemen dan maïs. Het onderzoek maakt bovendien duidelijk dat kroos veilig voedsel is. Aangevuld met zetmeel is het een gezonde vervanger voor soja dankzij hoge gehalten aan eiwitten, hoogwaardige aminozuren en de vele omega-3 vetzuren.

Grootste nadeel is nog wel dat de teelt van eendenkroos niet economisch rendabel is. De kosten voor de aanleg van het teeltsysteem en het energieverbruik zijn te hoog. Een nieuwe technologie kan daar verandering in brengen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!