In Zwitserland komt eerste commerciële fabriek die CO2 uit de lucht zuigt

UTRECHT – In Zwitserland wordt naar verwachting in september of oktober de eerste fabriek geopend die CO2 uit de lucht gaat halen op een commerciële wijze.

Het Zwitserse bedrijf Climeworks gaat de koolstofdioxide verkopen aan een agrarisch bedrijf dat de CO2 weer gebruikt om de groei van sla, komkommers en tomaten te stimuleren.

Dominique Kronenberg, operationeel directeur bij het concern, verwacht dat Climeworks de kosten naar zo’n 600 dollar per ton CO2 kan verlagen en uiteindelijk nog lager, zo vertelt hij aan New Scientist.

Goedkoper

Hiermee is het nog steeds goedkoper om CO2 af te vangen bij bijvoorbeeld energiecentrales zoals al gebeurt bij sommige projecten.

Maar, zegt Kronenberg, het grote van zijn fabriek is dat deze overal neergezet kan worden. “Je bent niet afhankelijk van een CO2-bron, dus je hebt geen hoge transportkosten”, aldus de topman.

Filter

In de fabriek van Climeworks wordt een proces gebruikt dat direct air capture heet. Hierbij wordt lucht uit de omgeving door een materiaal gefilterd dat lijkt uit een spons. Hierin zijn amines verwerkt, een chemische stof die afgeleid is van ammoniak.

Als het filter is verzadigd, worden de gassen verwarmd met de warmte van een nabij gelegen afvalverwerkingslocatie van de gemeente. Vervolgens gaat de koolstofdioxide door een pijp naar een broeikas van 4 hectare.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!