Eerste oogst zeewier van Nederlandse bodem in het verschiet

AMSTERDAM – Komende maand wordt de eerste zeewier van Nederlandse Noordzee geoogst. Een testboerderij die in november van vorig jaar is gestart zal in de eerste week van juni de eerste oogst leveren.

Dit meldt Stichting Noordzeeboerderij, een initiatief van adviesbureau Schuttelaar & Partners . Een groot deel van de oogst gaat naar Nederlandse onderzoeksinstituten en naar bedrijven.

Het doel van de operatie is onderzoeken of de ruige Nederlandse Noordzee geschikt is voor zeewierteelt. Zeewier wordt vooral gebruikt voor verwerking in producten zoals tandpasta, koffiemelk en mascara.

 “Zeewier zuivert het water. Ook houden de vissen van de luwte die zeewierteelt biedt en kunnen deze plekken gebruiken als kraamkamer”, vertelt Koen van Swam, woordvoerder bij de stichting.

 “Nederland heeft een naam hoog te houden waar het gaat om productie van voedsel. We zijn niet voor niets wereldwijd bekend met onze innovatieve glastuinbouw. Zeeboerderijen zijn een logische en duurzame volgende stap”, legt voorzitter van de stichting Marcel Schuttelaar uit.

“De huidige producten, services en trends van Nederlandse maritieme en agrofood bedrijven sluiten naadloos bij zeewierteelt op zee aan. Wij willen samen met koplopers uit het bedrijfsleven deze nieuwe, groene maritieme keten opzetten”.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!