Eerste recyclebaar geluidsscherm langs spoor in gebruik genomen

Strukton ontwikkelde, produceerde en plaatste in Beverwijk het eerste innovatieve, recyclebare bio-based geluidsscherm in Nederland. In opdracht van ProRail verrees hier langs het spoor ter hoogte van de onderdoorgang Aagterpoort de Eco Silence Wall.

Uniek, want het geluidsscherm is gemaakt van gras: olifantsgras ofwel Miscanthus Gigantus. Strukton ontwikkelde, produceerde en plaatste dit geluidsscherm.

De Eco Silence wall wordt binnenkort opgenomen in de Nationale Milieudatabase. Een tool die onder meer Rijkwaterstaat en ProRail gebruiken om duurzame oplossingen van opdrachtnemers te meten.

Het gras beschermt de omgeving  tegen geluidsoverlast. Het onderhoudsarme geluidsscherm heeft een natuurlijke uitstraling. Miscanthus beton is ook lokaal recyclebaar. Het kan opnieuw toegepast worden in nieuwe Miscanthusproducten of bouwmaterialen.

Miscanthus is op meerdere plaatsen in het land te vinden. Het is een snelgroeiend gewas dat veel in zijn mars heeft. Tijdens de groei neemt olifantsgras aanzienlijk meer CO2 op dan andere planten en bomen. Na de oogst wordt het verwerkt in beton, waardoor de CO2 duurzaam opgeslagen is. Het Miscanthusbeton wordt uitgevoerd in een grove, open structuur. Dit is gunstig voor de  geluidsabsorptie. Miscanthus is een oogstproduct. Elke jaar groeit er nieuwe aanwas zonder uitputting van de aarde. Miscanthus wordt regionaal verbouwd, dus blijven de transportbewegingen ook beperkt. Daarnaast levert de toepassing een bijdrage aan het oplossen van geluidsoverlast in bewoonde gebieden.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!