Eerste zeewier op Noordzee geoogst

AMSTERDAM – Stichting Noordzeeboerderij heeft de eerste  zeewier geoogst op de Noordzee. Afgelopen donderdag is de eerste ‘lijn’ binnengehaald.

Dit meldt de stichting. Een deel van de zeewier gaat naar Nederlandse onderzoeksinstituten en bedrijven. De rest wordt in september geveild.

De stichting, een initiatief van het Haagse adviesbureau Schuttelaar & Partners, werkt sinds 2014 aan de ontwikkeling van zeewierteelt op de Noordzee. Samen met bedrijven en onderzoeksinstellingen wordt gewerkt aan commerciële opschaling.

In de toekomst ziet de stichting mogelijkheden om boven de Waddeneilanden en voor de Noord- en Zuid-Hollandse kust zeeboerderijen te ontwikkelen met geïntegreerde bedrijvigheid met zeewierteelt, visserij, schelpdierenkweek, natuurbeheer en zelfs energieproductie, eventueel binnen windmolenparken.

“Zeewier zuivert het water. Ook houden de vissen van de luwte die zeewierteelt biedt en kunnen deze plekken gebruiken als kraamkamer”, vertelt Koen van Swam van de stichting. Zeewier wordt al gebruikt in producten zoals tandpasta, koffiemelk en mascara.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!