Eindhovense hoogleraar Smit wint Photonics Lifetime Achievement Award

Hoogleraar Meint Smit heeft de Lifetime Achievement Award gekregen op de PIC International Conference in Brussel. Smit is een van de grondleggers van de integrated photonics; halfgeleiderschakelingen die werken met licht in plaats van elektriciteit.

De TU/e-spin-outs Smart Photonics en Effect Photonics wonnen in Brussel in de respectievelijke categorieën Advances in Manufacturing en Advances in Integration. Daarmee gaat de helft van de PIC Awards van dit jaar naar Eindhoven.

De PIC International Conference is een mondiale conferentie voor photonics-R&D, die jaarlijks wordt gehouden. Op de conferentie worden ook de PIC Awards uitgereikt. De winnaars worden bepaald door online stemmen op kandidaten van een eerder bepaalde shortlist.

Smit werkt sinds 1981 aan het ontwikkelen van optische chips voor het versturen van data met lichtsignalen. Hij ontwikkelde in zijn lange wetenschappelijke carrière niet alleen essentiële bouwstenen hieor; hij legde ook mede de basis voor een R&D-ecosysteem dat nodig is om ‘photonics’ succesvol op de markt te krijgen. De TU/e-hoogleraar was jarenlang groepsleider in de onderzoeksschool COBRA, die onlangs is opgegaan in het nieuwe Eindhovense Institute for Photonic Integration. Dit is een van de wereldwijde photonics-onderzoekscentra.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!