Eneco test verwarming huishoudens met warmte server

AMSTERDAM – Eneco gaat bij 5 gezinnen serververwarming testen in de woonkamer. Overbodige warmte krijgt daarmee alsnog een goede bestemming.

Dit meldt het energieconcern. De servers worden bij de huishoudens geïnstalleerd waar ze berekeningen gaan uitvoeren voor verschillende bedrijven en kennisinstituten.

Normaliter produceren de servers tijdens het rekenen veel warmte in een datacenter. Door deze server van een datacenter naar een woonhuis te verplaatsen kan de warmte makkelijker daar worden gebruikt.

Om dit mogelijk te maken heeft Eneco een belang genomen in de startup Nerdalize. Dit bedrijf heeft de Eneco eRadiator ontwikkeld.

Kostenbesparing tot 55 procent

Onderzoek in samenwerking met het Leiden Institute of Advanced Computing Science toont aan dat het concept van Nerdalize voor bedrijven en instellingen met behoefte aan rekenkracht een kostenbesparing van 30 tot 55 procent kan opleveren.

“Er zijn immers geen kosten meer voor huisvesting en koeling van datacentra. Ook voor het milieu is er flinke winst, de energie wordt tweevoudig gebruikt: één keer om te rekenen en één keer om te verwarmen”, aldus Eneco.

De praktijkproef duurt minimaal tot het einde van het jaar. Op basis van de ervaringen zullen Eneco en Nerdalize besluiten of en hoe zij de eRadiator voor meer klanten beschikbaar kunnen stellen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!