Eneco wint blockchain innovation & energy tender voor handel in warmte

Eneco heeft een cheque van 50.000 euro ontvangen voor het ontwikkelen van een blockchainapplicatie voor handel in warmte. Eneco had hiertoe deze zomer samen met IT-partner CGI een voorstel ingediend, dat is nu gehonoreerd. Naast Eneco/CGI zijn nog 3 andere consortia verrast met de toekenning van een speciale subsidie voor blockchaintoepassingen die een decentraal energienetwerk dichterbij brengen.

De toekenning van deze subsidie betekent tevens de start van dit project samen met CGI. Doel van het project is het realiseren van een prototype van een applicatie waarmee de handel in warmte tussen verschillende bronnen en verschillende afnemers veilig en efficiënt kan verlopen. Blockchain maakt het mogelijk om dit straks op veel grotere schaal in een open warmtenetwerk met tientallen bronnen en duizenden afnemers efficiënt te laten verlopen.

De afname- en levergegevens die worden aangeleverd door warmtemeters, worden versleuteld en met behulp van blockchaintechnologie veilig opgeslagen in “the cloud”. Zodanig dat verschillende betrokken partijen gebruik kunnen maken van deze gegevens, voor zover zij daar recht op hebben. Die gegevens vormen de basis voor de besturing van het netwerk, voor de financiële afwikkeling en voor het maken van analyses en prognoses. De pilot-applicatie zal worden gemaakt en toegepast op het warmtenetwerk dat de AVR verbindt met het Warmtebedrijf Rotterdam, de centrale van Uniper en Eneco’s stadswarmtenet in Rotterdam. Dit is het grootste warmtenetwerk van Nederland.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!