Energie winnen via de uitlaat

Studenten werktuigbouwkunde van Avans Hogeschool werken aan een gemakkelijk toepasbare manier om de verloren energie die vrijkomt bij verbranding van brandstof weer om te zetten in elektriciteit.

Hun modulaire ontwerp laat zien dat een onbekende en weinig gebruikte techniek ook commercieel interessant kan worden.

Van iedere euro die aan brandstof getankt wordt, wordt gemiddeld zo’n 50 eurocent weggegooid. Via de uitlaat verliest men rond de 25 eurocent energie in de vorm van die restwarmte.

De studenten werken met thermo-elektrische generatoren: TEG. Hoewel het principe achter TEG al bijna 2 eeuwen oud is, maakt nieuwe materiaalkennis brede toepassing pas sinds kort mogelijk. Sindsdien wordt op verschillende plekken geëxperimenteerd met het toepassen van TEG. Zo moet de Mars Rover op de rode planeet voor zijn eigen energie zorgen. Dat doet de Rover deels met TEG. Ook autofabrikanten zoals BMW en Volkswagen onderzoeken de commerciële mogelijkheden.

De Avans-studenten denken een stapje groter dan auto’s: zij richten hun onderzoek op toepassingen op scheepsuitlaten. De luchtvervuiling veroorzaakt door de internationale scheepvaart is een groot probleem. Maar een scheepsmotor vervangen of grote installaties om verloren warmte om te zetten naar energie zijn vaak financieel geen optie. Daarom onderzoeken de studenten hoe ze de TEG-techniek zo toegankelijk mogelijk kunnen maken.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!