Experimentele windmolen van Nederlandse bodem gebouwd in Eemshaven

UTRECHT – In de Groningse Eemshaven is een nieuwe type offshore windturbines geïnstalleerd door het Nederlandse bedrijf 2-B Energy uit Hengelo.

Het gaat om een testturbines van 6 megawatt die eerst op het land wordt getest, meldt de haven.

De turbine, die door het bedrijf zelf is ontworpen, heeft onder andere maar 2 in plaats van 3 wieken. Hierdoor is het mogelijk dat helikopters op de turbine landen voor onderhoud.

Verder worden de bladen van de windmolen ‘downwind’ gepositioneerd. Dit betekent eigenlijk dat de windmolen “de wind in de rug heeft”. De turbine is verder simpeler ontworpen en er wordt minder materiaal gebruikt. Dit alles moet zorgen dat de windmolens 40 procent goedkoper stroom moet gaan opwekken.

Praktijktest

De molen is 150 meter hoog en heeft een vermogen van 6 megawatt. Buiten het ontwerp wordt de turbine gemaakt van bestaande onderdelen.

In 2016 moet er een praktijktest worden gehouden voor de kust van Schotland. 2-B Energy kreeg hiervoor in 2014 toestemming van de Schotse overheid. In 2018 moet de turbine op schaal worden geproduceerd.

Toelage

Om de prototype te bouwen heeft 2-B onder andere een toelage gekregen van de Schotse Investeringsbank en 3,4 miljoen euro van het Britse Departement voor Energie en Klimaatverandering.

Eerder al hebben PPM Oost, de investeringsmaatschappij in het oosten van Nederland, het Franse Truffle Capital en Shell Technlogy Ventures geïnvesteerd in 2-B Energy.

2-B is opgericht in 2007 door ingenieurs, projectontwikkelaars en andere managers vanuit de offshore windsector.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!