Fietspad met zonnecellen in Noord-Holland levert meer op dan verwacht

AMSTERDAM- SolaRoad, het proefproject met zonnecellen in een fietspad in Noord-Holland, heeft in het eerste halfjaar van het bestaan van de pilot meer zonnestroom opgeleverd dan verwacht. 

Dit meldt mede-initiatiefnemer TNO donderdag. 

Sten de Wit woordvoerder SolaRoad “We hadden niet gedacht dat het fietspad al zo snel zo veel zou opleveren. Het fietspad ging een half jaar geleden open en heeft nu al bijna 3000 kWh opgewekt.”

“Hiermee kan een eenpersoonshuishouden voor een jaar van elektriciteit worden voorzien of kan een elektrische scooter 2,5 keer de wereld rond. Als we dit vertalen naar een jaaropbrengst, dan komen we boven de 70 kWh per m2 per jaar uit die we in de laboratoriumfase als bovengrens hadden voorspeld. We kunnen dan ook spreken van een succesvol eerste half jaar.”

SolaRoad kent een pilotfase van drie jaar waar diverse metingen en tests worden uitgevoerd. Eén van de doelen van de praktijkproef is het opsporen en genezen van kinderziektes.

Eind december 2014 en in de vroege lente kwam de coating van het SolaRoad fietspad los. Uit onderzoek is gebleken dat de coating bij grote temperatuurwisselingen plaatselijk kan loslaten door krimp van het materiaal. De reparaties zijn uitgevoerd en de ontwikkeling van een verbeterde coating is inmiddels in een vergevorderd stadium. 

Vanaf de openstelling zijn meer dan 150.000 fietsers over SolaRoad gereden. Het wordt door hen nauwelijks nog opgemerkt als een bijzonder fietspad. Hiermee is een belangrijke doelstelling (acceptatie door de gebruikers) van de pilot gerealiseerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!