Deze fles van algenpoeder breekt zichzelf af als er geen water meer in zit

UTRECHT – Een IJslandse student product design heeft een fles gemaakt op basis van algen die zichzelf afbreekt als het water is op.

Zolang de fles vol is met vloeistoffen behoudt de container zijn vorm, maar als de fles leeg is begint het afbreekproces.

De fles is gemaakt van agarpoeder, een afgeleide van een specifek soort algen. Als dit poeder wordt vermengd met water en afkoelt, ontstaat er uiteindelijk een gelei-actige substantie.

Air Jónsson, van de IJslanse academie voor de kunsten,  vraagt zich tegenover Dezeen hardop af waarom we materialen gebruiken die er 100 jaar over doen om af te breken. 

Urgente behoefte

“Ik las dat 50 procent van het plastic één keer gebruikt wordt en dan wordt weggegooid, dus ik denk dat er urgente behoefte is om manieren te vinden de enorme hoeveelheid plastic die we maken, gebruiken en weggooien te vervangen”, zegt Jónsson.

Hij heeft voorlopig alleen nog een conceptontwerp gemaakt van de fles en heeft nog geen plannen voor commercialisatie.

Doordat de fles is gemaakt van niet-giftige stoffen is het zelfs mogelijk om de fles op te eten hoewel dat niet wordt aanbevolen. Agar werkt namelijk als een laxerend middel. ‘

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!