Flexibele zonnecel is geïnspireerd op Japanse papierknipkunst

UTRECHT – Een team Amerikaanse wetenschappers heeft met behulp van Japanse papierkunst een flexibele zonnecel gemaakt die goedkoper kan worden afgesteld op de hoek waarop het zonlicht invalt.

De uitvinders van de universiteit van Michigan hebben een paper erover gepubliceerd in het wetenschappelijke journaal Nature Communications.

Kirigami is een Japanse kunst waarbij met een schaar in papier patronen worden gemaakt. De onderzoekers zagen een mogelijkheid om dit toe te passen in zonnecellen.

De speciale patronen van de Kirigami-kunst zorgen ervoor dat de zonnecellen makkelijk in een vast patroon vallen wanneer ze worden uitgerekt. Zo worden ze met weinig moeite aangepast aan de richting van de zon.

Speciale elektromotor

Hiermee wordt een speciale elektromotor, die relatief veel stroom verbruikt, waarmee de zonnepanelen constant in de juist hoek worden gezet overbodig.

Een vel met flexibele zonnecellen, van gallium arsenide, die in een simpel kirigami-patroon waren gemodelleerd konden een extra vermogen leveren van ruim 30 procent. De speciale zonnecellen konden een vermogen opwekken van 250 watt per vierkante meter. Het vel zonnecellen zonder patroon kwam maar tot een vermogen van 187 watt per vierkante meter.

Er is wel een nadeel. De panelen zijn twee keer zo groot, dus er is ook meer ruimte nodig. Verder is nog de vraag hoe het concept in de buitenwereld werkt.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!