Frankrijk wil 1.000 kilometer aan wegen voorzien van zonnepanelen

UTRECHT – De Franse minister van Milieu en Energie, Ségolène Royal, wil 1.000 kilometer aan wegen voorzien van zonnepanelen binnen de komende 5 jaar.

De zonnepanelen worden daadwerkelijk in de wegen geplaatst met een nieuwe technologie met een speciale hars.

Het draait om het vastmaken van strips met zonnecellen met een dikte van 7 millimeter op de wegen. Het concept is al ontwikkeld door het Franse bedrijf Colas.  

Vorig jaar waren er nog problemen met de technologie. De zonnecellen werden beschadigd als er zware voertuigen overheen reden en ze zouden te glad zijn. Dit zorgde voor gevaarlijke situaties.

9-COLAS-Joachim-Bertrand-740x417

Genoeg stroom voor klein dorp

Colas zegt al verbeteringen te hebben doorgevoerd waardoor de technologie geschikt is om alle vormen van verkeer aan te kunnen.

Elke kilometer moet al genoeg stroom opwekken voor een dorp van 5.000 inwoners. Doorgerekend wordt er dus genoeg stroom opgewekt voor 5 miljoen mensen, ongeveer 8 procent van de bevolking, als het hele project afgebouwd is.

Om voor de zonnepanelen te betalen is Royal van plan een nieuwe belasting in te voeren op olie en gas. Dit moet zo’n 200 tot 300 miljoen euro opbrengen.

Nederlands fietspad

Buiten Frankrijk worden al langer testen gedaan met zonnecellen in wegen. In Nederland is bijvoorbeeld een fietspad bij het Noord-Hollandse Krommenie uitgerust met zonnecellen. In de Verenigde Staten probeert een getrouwd stel SolaRoads van de grond te krijgen.

Volgers van groene energie zijn vooral kritisch over de plannen. Zo krijgen zonnecellen in een weg minder stroom dan als ze op een dak liggen doordat de hoek minder gunstig ligt. Verder is het simpelweg goedkoper om eerst zonnepanelen te plaatsen op daken en bij braakliggende bedrijventerreinen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!