Franse startup laat vrachtwagen verloren remenergie recyclen

AMSTERDAM – De Franse startup Adgero heeft een systeem ontwikkeld om energie die vrijkomt bij het remmen van vrachtauto’s te recoupereren en opnieuw te gebruiken voor de vrachtwagen.

Het hybride systeem is ontwikkeld om de brandstofconsumptie te verlagen met maar liefst 25 procent waardoor de vrachtauto’s ook een stuk minder Co2 uitstoten.

De transportsector is goed voor een vijfde van de totale Co2-uitstoot in de EU. Milieuvriendelijker transport is daarom van essentieel belang om de klimaatdoelstellingen te halen.

Opslag

De elektriciteit die het systeem produceert wordt opgeslagen. Bij het optrekken van de vrachtwagen gaat de stroom naar een elektromotor die helpt bij het optrekken. Een intelligent managementsysteem moet ervoor zorgen dat dit op de beste momenten gebeurt.

Het systeem is al getest op onder meer schokken en vibraties en in 2016 beginnen proeven op de weg met een Frans logistiekconcern dat in Europa 11.000 voertuigen heeft rijden. Adgero hoopt tegen 2020 de productie van de systemen te hebben opgevoerd naar 8.000 tot 10.000 per jaar.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!