Franse voetballer Arsenal investeerde in het geheim in milieuvriendelijke vervanger voor olie

UTRECHT – De Franse voetballer Mathieu Flamini, die in Londen voor Arsenal als middenvelder speelt, heeft in miljoenen geïnvesteerd in een startup die in het geheim werkte aan een milieuvriendelijkere vervanger voor olie.

In de Britse tabloid The Sun doet hij zijn verhaal uit de doeken. Flamini werkte samen met zakenman Pasquale Granata in het bedrijf GF Biochemicals dat gevestigd is in het Italiaanse Caserta.

Er werken 80 mensen bij het bedrijf, dat onlangs na jarenlange testen het eerste bedrijf ter wereld is dat op grote schaal levelinezuur zegt te kunnen maken. Dit zuur is een vervanger voor olie in een reeks van producten.

Rubber, plastic en geneesmiddelen

Zo kan het gebruikt worden als biobrandstof, maar ook voor verwerking in onder andere rubber, plastic en in geneesmiddelen. Volgens GF Biochemicals is levelinezuur één van de 12 stoffen die door het Amerikaanse ministerie van Energie op een lijst is gezet als potentiële vervanger van olie.

“Na enkele maanden ontwikkelden we de techniek om levelinezuur op industriële schaal, namelijk goedkoop en kostenefficiënt, te kunnen produceren. Toen pattenteerde we het”, legt Flamini uit.

Deze zomer is de commerciële productie gestart in Italië. Flamini legt uit dat op korte termijn ook in andere landen kantoren worden opgezet.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!