Fransman wil op zonne-energie en biobrandstof de Atlantische Oceaan over

UTRECHT – Een Franse piloot wil als eerste de Atlantische Oceaan over zonder een kilo CO2 uit te stoten. Hiervoor heeft hij een hybride vliegtuig gebouwd dat op zonne-energie en op biobrandstof vliegt. 

Raphael Dinelli heeft al zijn naam gevestigd als solozeiler als deelnemer van de Vendée Globe door alleen non-stop om de wereld te varen.

Dit uithoudingsvermogen wil hij nu gebruiken om een Trans-Atlantische vlucht te maken van 60 uur. Hiervoor is de Eraole ontwikkeld, een vliegtuig dat geen fossiele brandstoffen nodig heeft.

Microalgen

In plaats daarvan zijn de vleugels bedekt met zonnepanelen en maakt het vliegtuig gebruik van biobrandstof. Deze biobrandstof is speciaal gemaakt voor de Eraole met behulp van microalgen.

De zonnepanelen produceren ongeveer 25 procent van het energieverbruik van het vliegtuig, 55 procent zal afkomstig zijn van de biobrandstof en voor de overige benodigde 20 procent moet het vliegtuig simpelweg door de wind glijden.

De vlucht staat gepland voor juni dit jaar. Dinelli heeft concurrentie van Solar Impulse 2, dat volledig op zonne-energie vliegt. Ook Solar Impulse gaat naar verwachting de Atlantische Oceaan over dit jaar, maar waarschijnlijk gebeurt dit later.

Lees ook: Testvluchten Solar Impulse 2 geslaagd, vliegtuig klaar voor vervolg wereldvlucht

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!