Futuristische trein van ECN kan 10 procent dagelijkse elektriciteitsbehoefte opslaan

AMSTERDAM – Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft een opzet gepresenteerd voor een futuristische maglevtrein die genoeg energie kan opslaan om in 10 procent van de dagelijkse elektriciteitsbehoefte van Nederland te voldoen.

De ‘Energy Train’ moet de pieken en dalen van windmolens en zonnepanelen in Nederland opvangen.

In de plannen wordt een enorme ondergrondse vacuümtunnel met een diameter van 5 meter gebouwd waar de maglevtrein van pure massa in rijdt. Het traject van de zweeftrein heeft een straal van 2,5 kilometer.

Als er een overschot van groene stroom is wordt de trein in beweging gezet. De snelheid van de trein kan oplopen tot 2.000 kilometer per uur. In perioden dat er te weinig duurzame energie wordt opgewekt, kan deze kinetische energie weer worden omgezet in elektriciteit en aan het net worden geleverd.

10 procent goedkoper

Het enorme project levert een aantal fantastische cijfers op. De trein kan 8 uur lang een vermogen van 2,5 gigawatt opslaan of 48 uur lang een vermogen van 400 megawatt.

Volgens ECN is de techniek 10 procent goedkoper dan concurrerende technieken die worden ontwikkeld voor energieopslag. De kosten voor een volledig systeem worden geraamd op 1 miljard tot 2 miljard euro. De investering zou worden terugverdiend doordat er minder in de energienetten geïnvesteerd hoeft te worden.

“Zelfs als je de enorme investering voor de bouw meerekent is de Energy Train een stuk goedkoper dan bestaande technieken om elektriciteit op te slaan,” aldus bedenker Wouter Engels van ECN.

Kolen- en gascentrales uitzetten

“Wanneer we naar een groter percentage hernieuwbare energie uit wind of zon toe gaan, dan wordt opslag belangrijk,” vertelt hij verder. “Op deze manier kun je echt kolen- en gascentrales uit gaan zetten, want die heb je dan niet meer nodig.”

Het project is de afgelopen tijd ontwikkeld en op vertrouwelijke basis besproken met een aantal gerenommeerde bedrijven met relevante kennis. Zij zouden geen technische of economische belemmeringen zijn tegengekomen. Het ECN is nu bezig partners te vinden om het systeem te ontwikkelen.

“Het systeem staat nog in de kinderschoenen, maar als we dit met Nederlandse technologie kunnen ontwikkelen levert dat op termijn een mooi exportproduct op. Het is een oplossing om tot een veel duurzamere samenleving te komen.”

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!