GE bouwt windmolen van stof

AMSTERDAM – Het Amerikaanse conglomeraat General Electric gaat experimenteren met windmolens waarvan de wieken van textiel zijn gemaakt. Volgens het concern kan dit windenergie op gelijke voet brengen met fossiele brandstoffen.

Een molenwiek van stofOm de nieuwe technologie te ontwikkelen heeft GE een subsidie gekregen van 5,6 miljoen dollar voor 3 jaar.

“GE weeft een geavanceerde molenwiek die onderdeel kan zijn van onze schone toekomst”, vertelt Wendy Lin, techneut bij GE.

“De stof die we gaan gebruiken is stevig, flexibel en gemakkelijker te gebruiken en onderhouden. Het vertegenwoordigt een duidelijk pad naar het rendabel maken van windenergie ten opzichte van fossiele brandstoffen.”

Vissengraat

De nieuwe wiek bestaat uit stof die wordt strak getrokken om een aantal metalen ribben. Het geraamte van de wiek lijkt op een vissengraat.

De grootste kosten voor windenergie worden gemaakt bij de fabricage en installatie van windturbines. Normaliter worden de wieken gemaakt van glasvezel, maar volgens GE kan het gebruik van stof de kosten voor het fabriceren van wieken met 25 tot 40 procent verlagen.

Voorgefabriceerde molenwieken

Een ander voordeel is dat de wieken niet worden voorgefabriceerd in de fabriek, maar op locatie in elkaar worden gezet. Hierdoor wordt er bespaard op transportkosten.

Verder kunnen wieken hierdoor groter worden, denken de ingenieurs van GE. Zij schatten dat molenwieken nog 50 procent langer moeten worden om het aandeel windenergie in de totale energievoorziening te doen stijgen naar 20 procent.  

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: GE

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!