Gebruikte sigarettenpeuk wordt volgende generatie materiaal om energie op te slaan

AMSTERDAM – Zuid-Koreaanse wetenschappers hebben ontdekt gebruikte sigarettenpeuken omgezet kunnen worden in een materiaal dat gebruikt kan worden in elektronica om energe op te slaan.

Sigarettenpeuken in een asbak
©: Stefan-Xp

Dit schrijven ze in het wetenschappelijke journaal Nanotechnology.

Het materiaal kan gebruikt worden om de elektrodes van supercondensators te bedekken.

De onderzoekers gebruikten een methode genaamd pyrolyse. Dit is een proces waarbij een materiaal wordt ontleed door het te verbranden zonder dat er zuurstof bij kan komen.

5,6 biljoen gebruikte sigaretten

Als dit op sigarettenpeuken wordt toegepast ontstaat er een materiaal dat beter werkt als supercondensator dan materialen die nu gebruikt worden zoals koolstof of grafeen.

Er wordt geschat dat er wereld 5,6 biljoen gebruikte sigaretten per jaar worden weggegooid. Omgerekend is dat ongeveer 766.571 ton aan materiaal dat terecht komt in het milieu.

Groene oplossing voor energieproblemen in maatschappij

“Een hoogpresterende supercondensatormateriaal zou een groot oppervlakte moeten dat gemaakt kan worden door een groot aantal kleine poriën aan te brengen”, aldus professor Jongheop Yi van de Seoul National University.

“Onze stude laat zien dat gebruikte sigarettenfilters omgezet kunnen worden in een op koolstof gebaseerd materiaal met 1 simpel proces. Dit biedt een groene oplossing tot de energieproblemen in de maatschappij.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!