‘Geheim’ systeem Solar Team Twente moet verschil maken in wereldkampioenschap zonneauto’s

UTRECHT – Een speciaal zelfontworpen systeem moet het Solar Team Twente een voordeel geven van ongeveer 30 minuten op de concurrentie bij de World Solar Challenge. 

SABINE heet het systeem dat ervoor moet zorgen dat zonneauto Red One van het team extra energie binnenhaalt als er schaduw op de zonnepanelen valt. 

De naam is een afkorting voor Solar Array Balancing Interface Not Expected en het systeem zorgt ervoor dat bij schaduw niet een hele groep zonnecellen slecht presteren. 

De zonnecellen die deelnemers gebruiken tijdens de race zijn in groepen ingedeeld. Wanneer 1 cel minder presteert in zo’n groep, presteerden tot nu toe de rest van de cellen in de groep ook slecht. 

Schaduwmomenten

“SABINE zorgt ervoor dat de energie wordt gebalanceerd en niet naar beneden wordt getrokken”, aldus Elmar Peters, de bedenker van het systeem. “Dit betekent dat het team 10 tot 20 procent meer inkomsten heeft op schaduwmomenten dan voorheen.”

Solar Team Twente verwacht dat de verschillen tussen de deelnemende teams dit jaar erg klein zullen zijn en dat het half uur voordeel daarom het verschil kan maken. 

Consumenten

Het team haalt aan dat het systeem ook bij zonnepanelen van consumenten een rol kan spelen om te voorkomen dat hele groepen cellen slechte prestaties vertonen. Diverse bedrijven zouden al interesse hebben getoond. 

De Bridgestone World Solar Challenge start over 6 dagen. Zo’n 50 teams rijden 3.000 kilometers door de Australische woestijn in 4 verschillende klassen. 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!