Geleidende nano-inkt zorgt voor veel efficiëntere zonneboiler

UTRECHT – Wetenschappers uit Mexico hebben een speciale geleidende nano-inkt gemaakt die geverfd op de leidingen van een zonneboiler de boiler tot 70 procent efficiënter maakt.

De speciale inkt, die eigenlijk meer op sneldrogende verf lijkt, is ontwikkeld door het Technologische Instituut van de Lagune in Mexico.

De speciale inkt werd onlangs gebruikt op een Mexicaans zwemcomplex waar 2 miljoen kubieke meter water wordt verhit van 26 graden Celsius naar 37 graden Celsius.

Sandra Casillas Bolaños, professor aan het instituut, legt uit dat bij een zonneboiler de pijp door de zon een temperatuur bereikt van 40 graden Celsius. Met de speciale inkt kan de temperatuur met 70 procent worden verhoogd naar 68 graden Celsius.

33 euro

Het materiaal is zo efficiënt dat in sommige huizen waar het is toegepast water dat binnen een pijp vloeide binnen 5 meter was opgewarmd naar 68 graden. Zelfs met bewolkt weer zou de inkt voor betere prestaties zorgen dat systemen zonder de inkt.

Bolaños geeft verder aan dat hun inkt 40 procent goedkoper te maken is. Een liter van de inkt kost ongeveer 600 pesos (33 euro), maar om een zonneboiler die een heel huis van warm water kan voorzien te verfen met de inkt zou maar 8,35 euro aan inkt nodig zijn.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!