Geluidsscherm van levend bamboe in Noord-Holland

UTRECHT – Bij de Noord-Hollandse plaats Langedijk gaat bamboe gebruikt worden als geluidsscherm. De komende jaren wordt onderzocht of het hout een verantwoord, duurzaam en voordelig alternatief is.

De proef wordt uitgevoerd door de provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat, Stadsregio Amsterdam en de gemeente Amsterdam.

Bamboe absorbeert geluid in plaats van het te weerkaatsen, zo is de verwachting. Vooral bij toe- en afritten zorgt weerkaatsing voor extra geluidsoverlast.

Aanlegkosten

Daarnaast is bamboe milieuvriendelijker en zijn de aanlegkosten 1,5 tot 2 keer lager dan bij een traditioneel ‘hard’ scherm van materialen als beton en staal.

Ook  is het uiterlijk van geluidsschermen medebepalend voor de geluidsbeleving bij omwonenden. Verwacht wordt dat de mooie, natuurlijke uitstraling van bamboe de geluidsbeleving positief zal beïnvloeden.

Op de proeflocatie langs de provinciale weg (N245) is een bamboehaag geplant van 150 meter lang en 6 meter breed. Na de aanplant heeft het bamboe naar verwachting anderhalf tot twee jaar nodig om de benodigde 4 à 5 meter hoogte en dichtheid te bereiken. De gehele test duurt ongeveer 4 jaar.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!