Gemeente Emmen krijgt eerste duurzame ‘houten’ fietspad ter wereld

UTRECHT – In de gemeente Emmen komt het eerste fietspad ter wereld dat gemaakt is van een duurzame materialen, voornamelijk houtsnippers en biohars.

Het materiaal gaat gebruikt worden voor een proefweg van 200 meter tussen Klazienaveen en Weiteveen in de gemeente, zo meldt het Dagblad van het Noorden.

De strook wordt gelegd op een deel van een fietspad dat al vervangen moest worden. Het initiatief voor het fietspad kwam van de provincie. Een reeks lokale bedrijven en een hogeschool zijn betrokken.

Het fietspad wordt aangelegd door Grontmij. Volgens de initiatiefnemers is het materiaal, een zogenaamd biocomposiet, veel harder en slijtbestendiger dat gewon asfalt. 

Test

Een regionaal Nederlands-Duits fonds steekt 600.000 euro in het project. De test gaat een paar jaar duren, hoewel in de herfst al  de eerste resultaten worden verwacht.

Uit de test moet blijken hoe het materiaal in de praktijk presteert. Zo willen de initiatiefnemers onder andere weten hoe slijtbestendig de platen zijn en wat de verwachte levensduur ongeveer is.

Mogelijke uitkomst kan een lokale fabriek zijn die de platen gaat fabriceren. Er wordt geschat dat dit werk op kan leveren voor 75 mensen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!