Gemiddelde concentratie Co2 naar nieuwe mijlpaal

AMSTERDAM – De concentratie Co2 is naar een nieuw record gestegen. Voor het eerst sinds dat metingen begonnen zijn er meer dan 400 deeltjes Co2 per miljoen deeltjes (ppm) in de atmosfeer.

Dit meldt de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Het gaat om het wereldwijd gemiddelde van Co2-concentratie in de atmosfeer.

Eerder werden al op de Noordpool in 2012 en bij Hawaï in 2013 al een concentratie van meer dan 400 deeltjes gemeten.  

“Het was een kwestie van tijd voordat we het gemiddelde van 400 deeltjes per miljoen wereldwijd zouden halen”, aldus Pieter Tans, hoofdonderzoeker bij het onderdeel van NOAA dat klimaatverandering onderzoekt. “Het halen van 400 deeltjes als wereldwijd gemiddelde is een nieuwe mijlpaal.”

Volgens Tans is sinds de pre-industriële tijd de concentratie Co2 met 120 deeltjes per miljoen deeltjes toegenomen. De helft van deze toename zou na 1980 hebben plaatsgevonden.

Hoewel de emissie van Co2 wereldwijd de laatste tijd afnam, heeft dit niet direct een effect op de concentratie van Co2 in de atmosfeer. Na het uitstoten blijft Co2 nog een aantal jaar in de atmosfeer. Van 2012 tot 2014 was de gemiddelde toename van de concentratie 2,25 ppm, de grootste toename in 3 jaar ooit gemeten.

Lees hier meer over het onderzoek 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!