Geplande ijsbaan Hoogeveen kan warm water zwembad leveren

UTRECHT – De nieuwe geplande ijsbaan in Hoogeveen moet zo efficiënt mogelijk omgaan met de benodigde energie.

Een warmtekrachtkoppeling met een lokale biovergister moet de genoeg energie leveren voor de ijsbaan. Overbodig warm water kan gebruikt worden voor een lokaal zwembad.

Een groep bedrijven heeft een plan gemaakt om alle energie voor de ijsbaan meteen te hergebruiken, zo schrijft het Dagblad van het Noorden. Rendo, de lokale netbeheerder, heeft samen met WMD en Anteagroup het plan opgesteld.

De koppeling van de verschillende bedrijf zou fors besparen op de kosten. Normaliter zou een installatie voor warmte een investering vergen van 2 miljoen euro, maar in dit plan is maar 1,1 miljoen euro nodig.

Zonnepanelen

Naast het warmteplan moeten er een reeks zonnepanelen op het dak van de hal en op de parkeerplaats worden geïnstalleerd. Zo is de ijsbaan ook in de zomer beschikbaar.

Grote vraag bij dit soort plannen is of de ijsbaan wel doorgaat. Hoogeveen concurreert met Assen en Emmen om een bijdrage van de provincie van 5 miljoen euro. Voor de plannen in Hoogeveen zijn in totaal 16 miljoen euro nodig met nog een tekort van 3 miljoen euro.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!