Gezinsauto op zonne-energie van TU Eindhoven wint ‘Oscars van technologie’

AMSTERDAM – Studenten van de Technische Universiteit in Eindhoven hebben met Stella, de eerste gezinsauto die volledig op zonne-energie kan rijden, de ‘Oscars van de technologie’  gewonnen.

De award, de Crunchies genaamd, werd uitgereikt door 2 technologiewebsites. De studenten lieten grote namen zoals Apple, SpaceX en Bitcoin achter zich.

“We vinden het echt ongelofelijk dat we als studententeam tussen zulke grote bedrijven staan. Het is alsof David tegen Goliath strijdt”,  aldus Roy Cobbenhagen, Technisch manager van Solar Team Eindhoven.

“Dat we de prijs ontvangen voor de beste technologische prestatie laat duidelijk de potentie van een auto op zonne-energie zien en hoe wij als studenten naar de toekomst kijken van mobiliteit.”

De auto werd in 2013 bedacht door de studenten. De auto is daarvoor ultralicht, uitzonderlijk aerodynamisch en heeft een buitengewoon efficiënte aandrijvingslijn, met motoren in de wielen, en een uitgekiend energiemanagementsysteem en minimaal batterijpakket.

Bij gemiddeld gebruik in Nederland leveren de zonnepanelen van de auto 10 maanden per jaar meer energie op dan de auto verbruikt. Die extra energie kan aan het stroomnet geleverd worden. Stella is dus een gezinsauto die per saldo energie oplevert in plaats van kost.

Momenteel zijn studenten van Solar Team Eindhoven bezig met de ontwikkeling van een nieuwe zonne-auto. In juli tonen zij de volgende versie van de zonne-auto aan publiek en in oktober 2015 zullen zij de titel verdedigen tijdens de World Solar Challenge in Australië.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!