Gibraltar opent eerste op het net aangesloten golfenergiecentrale in Europa

UTRECHT – De eerste Europese golfenergiecentrale die ook aangesloten is op het energienet is geopend in Gibraltar bij een aanlegsteiger voor een oude ammunitiedepot uit de Tweede Wereldoorlog.

Het Israëlische bedrijf Eco Wave Power (EWP) zit achter de technologie, die sinds 2012 in ontwikkeling is. Het concern zegt een commerciële overeenkomst te hebben gesloten voor de verkoop van de stroom. 

Het systeem heeft op dit moment een bescheiden vermogen van 100 kilowatt. Ter vergelijking, de turbines die het Nederlandse Tocardo heeft geïnstalleerd in de Deltawerken hebben een capaciteit van 1,2 megawatt en produceren jaarlijks genoeg stroom voor 1.000 huishoudens. 

15 procent van het stroomverbruik

Maar het concern is van plan om het vermogen tegen 2020 te hebben verhoogd naar 5 megawatt. Hiermee kan de installatie jaarlijks wel 15 procent van het stroomverbruik van het Britse overzees gebied produceren.

De beweging van de drijvers van EWP wordt met een kabel in een station op land omgezet in vloeistofdruk die gebruikt wordt om een generator aan te drijven en elektriciteit op te wekken.

EWP legt er de nadruk op dat alle technische onderdelen gesitueerd zijn op land, waardoor veel van het onderhoud ook buiten het water kan plaatsvinden. Een grote installatie kan tot wel 100 drijvers aansluiten op 1 station.

Golfenergie,
©: Eco Wave Power
Golfenergie,
©: Eco Wave Power

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!