Goedkoop perovskiet kan zonnecel 50 procent efficiënter maken

AMSTEDAM – Perovskiet kan conventionele zonnecellen tot 50 procent meer laten produceren als het gebruikt boven op een bestaande zonnecel.

Onderzoekers van de Universiteit van Standford schrijven dit in een nieuwe paper.

Perovskiet wordt al vaker gebruikt in onderzoek naar goedkopere en vooral efficiëntere zonnecellen. Het is 1 van de meest beloftevolle materialen voor toekomstige zonnepanelen.

Wetenschappers hebbeneerder laten zien dat zonnecellen van perovskiet een vergelijkbare conversieratio kan opleveren als conventionele zonnecellen.

De onderzoekers van Stanford halen aan dat het relatief goedkope materiaal vooral andere delen van het zonlicht kan omzetten. Daarom gebruiken zij perovkiet niet om zonnecellen van te maken, maar om conventionele zonnecellen mee te verbeteren.

1 van de grootste uitdagingen was om het perovskiet doorzichtig te maken zodat zonlicht door het bovenste deel van de zonnecel naar het onderste deel kan. Het lukte de wetenschappers om de conversie van een goedkope zonnecel van sillicium te verhogen van 11,4 procent naar 17 procent, een enorme toename.

De wetenschapper kregen met een teleurstelling te maken toen bleek dat als hetzelfde trucje werd toegepast op zonnecellen die al een efficiëntie hadden van 17 procent. Toen steeg het rendement ‘maar’ naar 17,9 procent.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!