Golfturbine bij Hawaï wekt stroom op van horizontale en verticale beweging

AMSTERDAM – Een golfturbine die wordt getest bij Hawai kan stroom opwekken door de horizontale en verticale beweging van de golven.

Het Azura-systeem wordt getest door het departement van Energie, de Amerikaanse marine en ontwikkelaar North West Energy Innovations (NWEI) en levert al stroom voor het energienet.

Het systeem, 45 ton zwaar, is een idee van een groep Nieuw-Zeelanders en verder ontwikkeld door NWEI. Het huidige systeem is zo’n 20 meter lang en 3 meter breed. Het heeft een vermogen van 20 kilowatt.

Golven bewegen van verticaal en horizontaal, maar tot nu toe zijn veel ontwerpen voor golfturbines gelimiteerd tot 1 specifieke richting.

Project van een megawatt

De golven zorgen ervoor dat het platform beweegt waardoor elektriciteit wordt opgewekt. Via een kabel over de bodem van de oceaan wordt stroom naar het energienet gestuurd.

De huidige turbine wordt het komende jaar getest bij Hawaï en als de resultaten meevallen wordt er in 2017 een groter project uitgerold. Op termijn denken de uitvinders een systeem te kunnen maken dat op plekken van 60 tot 80 meter diep met een capaciteit van 60 tot 80 meter diep.

NWEI is van plan om sowieso met de resultaten uit het project het ontwerp van het Azura-systeem efficiënter en betrouwbaarder te maken.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!