Google gaat zwevende windturbines testen

AMSTERDAM – Softwareconcern Google gaat de eerste testen doen met zweefvliegtuigen die windstroom moet produceren die commercieel te verkopen is.

Makani, Zweefvliegtuig,
©: Makani

Startup Makani Wind, waar Google aandeelhouder in is, gaat een jaar lang op het grootste eiland van Hawaï testen doen met een prototype van het vliegtuig.

Eerder werden al kleinere versies van de vlieger getest op de eilanden van Hawaï.

Makani werkt 8 jaar aan de technologie. De vlieger van Makani heeft eigenlijk enkele kleine windturbines. Vast aan een kabel, gaat de vlieger de lucht in en worden de turbines aangedreven door de wind. De elektriciteit die ze opwekken gaat via de kabel naar beneden.

Goedkoper windstroom

De vlieger kan ongeveer 2 keer zo hoog komen als normale windturbines, kan makkelijk overal worden gebruikt en bespaart fors op het gebruik van bijvoorbeeld staal. De uitvinders denken goedkoper stroom te produceren dan conventionele windturbines.

Ook in Nederland wordt aan de technologie gewerkt, hoewel net op een andere manier. Ampyx, waar onder andere KLM en Schiphol belangen in hebben, doet onderzoek naar een zweefvliegtuig dat windstroom opwekt door kracht te zetten op een kabel. Deze kabel is vastgemaakt aan een turbine op de grond die de stroom opwekt. Het bedrijf haalde in 2013 en 2014 ook nog eens 1,8 miljoen euro op van 3.000 investeerders via crowdfunding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!