Groningen Seaports en Pipelife ontwikkelen infrastructuur voor groene waterstof

Groningen Seaports en Pipelife hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend om de infrastructuur voor het transport van groene waterstof aan te leggen in de haven van Delfzijl en in de Eemshaven. In eerste instantie zal 4 kilometer aan infrastructuur worden aangelegd. Het doel is om binnen een jaar tijd de leiding te realiseren.

De aan te leggen infrastructuur gaat waterstof, gemaakt met duurzame energie uit windmolens en zonneparken (groene waterstof), transporteren naar bedrijven die actief zijn in de chemie en industrie in de regio Groningen. Door het gebruik van kunststofbuizen is onder andere een kostenreductie op het transport te realiseren.

Pipelife levert de buizen en Groningen Seaports zorgt voor de aanleg. Waterstof kan een belangrijke oplossing bieden voor de problemen die fluctuaties in het (groene) energieaanbod met zich meebrengen. Elektriciteit (van windmolens) kan omgezet worden naar moleculen en opgeslagen als waterstof. Waterstof kan weer omgezet worden naar grondstof of brandstof voor diverse chemie- en industriële bedrijven.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!